Borůvkové žně. Je libo borůvkový koláč?

Sezóna borůvek je v plném proudu. Přinesli jste si z lesa borůvky a přemýšlíte, jak s nimi nejlépe naložit? Mezi možnosti, které uchovají borůvky i na zimní období, je jejich zmrazení nebo usušení. Vynikající je také borůvková marmeláda. My si však pochutnáme na borůvkách hned, a to ve formě borůvkového koláče a kynutých knedlíků.

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

Na kynutý borůvkový koláč budeme potřebovat: 300 ml mléka a 25 g droždí na kvásek; 60 g Hery, 50 g cukru krystal, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, a špetku soli na těsto; 175 g mouky, 100 g Hery nebo másla, 75 g cukru krystal a 1 vanilkový cukr na drobenku a nakonec přebrané, propláchnuté a okapané čerstvé borůvky.

Borůvky

Postup: Mléko ohřejeme na mírném plameni na pokojovou teplotu a odstavíme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, přikryjeme a v teple necháme vzejít kvásek. Pozor, mléko nesmí být horké! Pouze teplé. Dále si připravíme těsto. Změklou Heru, případně máslo zpracujeme s moukou, vejcem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut v teple odpočinout. Mezitím si připravíme drobenku a to tak, že rozpustíme Heru nebo máslo, přidáme oba cukry a mouku a vše zpracujeme tak, aby se vytvořily drobné žmolky, tedy drobenka. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou, nebo použijeme pečící papír, kterým formu vyložíme. Vykynuté těsto ručně vytaháme na placku, kterou vyložíme do koláčové formy a částí těsta vytvoříme okraj. Na těsto poklademe borůvky. Vydatně posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut. Po vychladnutí můžeme podávat.

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč nekynutý

Ne každá kuchařka či kuchař si troufnou na kynuté těsto. To ovšem neznamená, že nemohou připravit výtečný borůvkový koláč. K přípravě tohoto koláče budeme potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1/2 prášku do pečiva – tedy 6 g, 2 vejce a 1 šlehačku. Dále jeden tvaroh, 1 vejce a vanilkový cukr. Na drobenku, či posypku nebo žmolenku, budeme potřebovat mouku, cukr a máslo – popis v receptu výše na kynutý koláč. A nakonec opět přebrané, propláchnuté a okapané borůvky (v dalších variantách koláče červený či černý rybíz, nebo třeba jahody).

Postup: Probereme, propláchneme a necháme okapat ovoce. Připravíme si drobenku. Vejce a cukr utřeme, přidáme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme dohromady. Vyšleháme šlehačku, kterou opatrně smícháme s vypracovaným těstem. Stěrkou rozetřeme těsto do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem). Na těsto rozetřeme tvaroh, který jsme umíchali s jedním vejcem a vanilkovým cukrem. Nahoru rozprostřeme borůvky, které ještě posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C na přibližně 35 až 45 minut.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Recept na kynuté knedlíky naleznete v tomto článku