Domácí bylinkové sirupy

Příprava domácích sirupů je poměrně jednoduchá. Můžete si doma připravit takové bylinkové sirupy jako mátový, bezový, meduňkový či dokonce levandulový. 

Při přípravě můžete použít jak cukr klasický, tak speciální cukr na výrobu sirupu. Takový nabízí Moravskoslezské cukrovary s názvem Korunní cukr na přípravu sirupů. Je to cukr krystal nejvyšší kvality, doplněný o kyselinu citrónovou, která prodlouží trvanlivost sirupu. Nebo k obyčejnému cukru přidejte sáček kyseliny citronové (20g).

Mátový sirup

Potřebujeme jeden velký svazek máty, kterou lehce omyjeme, rozebereme na lístky a vložíme do většího hrnce. Do druhého hrnce nasypeme 1 kg cukru do 1 litru vody a tento roztok rozvaříme, až bude čirý. Potom zalijeme cukrovým rozvarem lístky máty a necháme 48 hodin odležet na chladném místě. Můžeme přidat také očištěné a na plátky nakrájené 2 citróny. Po uplynutí této doby scedíme vyluhovaný sirup přes jemné sítko, znovu přivedeme k varu a na mírném plameni povaříme asi 5 minut. Nakonec necháme trochu zchladnout a naplníme jím přichystané čisté uzavíratelné sklenice.

Bezinkový sirup z květů

Na přípravu sirupu potřebujeme asi 15 kusů květů černého bezu. Vybíráme velké rozkvetlé květy, které opláchneme, zalijeme 1 litrem převařené a již zchladlé vody. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené 2 citróny. Takto naložené květy bezu necháme 24 hodin odstát na chladném místě. Po uplynutí této doby scedíme vyluhované ingredience a výluh přivedeme k varu. Přidáme 1 kg cukru (a jeden sáček kyseliny citrónové, pokud nepoužijeme speciální cukr Korunní na přípravu sirupů) a mícháme do jeho rozpuštění. Na mírném plameni pak vaříme ještě asi 10 minut. Potom odstavíme a naplníme sirupem přichystané čisté uzavíratelné sklenice.

Bezový sirup z plodů

Potřebujeme asi 1 kg plodů černého bezu. Bobule by měly být zralé. Pečlivě omyjeme a odstraníme stopky. Dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Přidáme 1 kus celé skořice. Vodu přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme asi 10 až 15 minut – bobule by se měly rozpadat. Poté přidáme 1 kg cukru (buď speciální na přípravu sirupů nebo klasický krystal a jeden sáček kyseliny citrónové na prodoužení trvanlivosti sirupu) a necháme cukr rozpustit. Rozvar dáme na 12 hodin odstát do chladu. Po uplynutí této doby scedíme přes jemné sítko a výluh přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme asi 5 minut. Potom odstavíme a naplníme sirupem přichystané čisté uzavíratelné sklenice.

Meduňkový sirup

Potřebujeme asi 200 g meduňky, listy i nať, které natrháme do hrnce, zalijeme asi 1 litrem převařené, a již zchladlé vody. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené 2 citróny. Takto naloženou meduňku necháme 24 hodin odstát na chladném místě. Po uplynutí této doby scedíme vyluhované ingredience a výluh přivedeme k varu. Přidáme 1 kg cukru (a jeden sáček kyseliny citrónové, pokud nepoužijeme speciální cukr Korunní na přípravu sirupů) a mícháme do jeho rozpuštění. Na mírném plameni pak vaříme ještě asi 10 minut. Potom odstavíme a naplníme sirupem přichystané čisté uzavíratelné sklenice.

Levandulový sirup

Na přípravu budeme potřebovat asi 300g levandulových květů, 1 kg cukru, 1 litr vody.  Je možné přidat také skořici a citrony. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme očištěné a na kolečka nakrájené  3 citróny. Pokud chcete docílit ještě specifičtější chuti sirupu, můžete přidat také 2 kusy celé skořice. Dále do vody přidáme opláchnuté květy levandule a povaříme mírným varem 10 až 15 minut. Poté odstavíme a necháme 24 hodin odstát na chladném místě. Po uplynutí této doby scedíme vyluhované ingredience a výluh přivedeme k varu. Přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a naplníme sirupem přichystané čisté uzavíratelné sklenice.

Všechny sirupy mícháme ideálně v poměru 1 díl sirupu na 6 dílů vody. Ale můžete také vyzkoušet zalít sirup vychlazenou minerální vodou, přidat sirup do čaje nebo sirup použít na letní míchané nápoje s alkoholem nebo i nealkoholické drinky.