Droždí – pro zdraví i krásu

Droždí je úžasnou ingrediencí. Za pár korun je miliónovým prostředkem pro krásu pleti a díky velkému množství vitamínů skupiny B prostředkem k uvolnění nervozity a odstranění únavy. Je také nezbytným pomocníkem v naší kuchyni.

Droždí

je jednobuněčný mikroorganismus. Jeden gram droždí obsahuje téměř 12 miliard buněk. Tyto buňky mění cukr na oxid uhličitý a alkohol. Alkohol se během pečení odpaří a oxid uhličitý se po celém těstě rozptýlí, čímž vytvoří malé kapsičky vzduchu, které pečivo provzdušní a vytvoří  v pečivu bublinky. Upečené těsto je pak krásně nadýchané.

Droždí je také bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Pokud vás trápí únava, nervozita nebo se vám nedostává klidného spánku, droždí je balzámem pro vaši nervovou soustavu. Obsahuje vitamín B3 (Niacin) a vitamín B12 – oba produkují serotonin, který vám navodí klidný spánek. Také obsahuje vitamín B1 – Thiamin. Ten se postará o správnou činnost srdeční a nervové soustavy. Dále obsahuje vitamín B2 – Riboflavin. Riboflavin je důležitý pro dobrý stav pokožky. Pomáhá také unaveným očím. Pokud užíváte antibiotika, antikoncepci, máte onemocnění štítné žlázy, trpíte celiakií nebo cukrovkou, je pro vás přísun Riboflavinu velmi důležitý, neboť v těchto případech má tělo zvýšenou potřebu tohoto vitamínu.

 

Drožďová pleťová maska pro krásu

Aplikujte pleťovou masku a dopřejte si relaxační koupel

Maska z droždí je ideální k ošetření zanícených oblastí. Proto je ideální při akné. Pleť pročistí a odmastí,

zbaví do hloubky zanesených pórů. Kostku droždí rozdrobíme do trochy vody, případně mléka. Důkladně promícháme a necháme chvíli odstát. Potřebujeme získat kašovitou konzistenci, proto přiléváme tekutinu po menších částech. Vezmeme si špachtli a naneseme masku na obličej. Necháme působit asi 15 minut. Lidé s citlivou pletí by měli tuto masku nejdříve vyzkoušet po dobu maximálně 5 minut. Nakonec opláchneme pomocí vlažné vody a dočistíme kosmetikou.

Drožďová pomazánka

Potřebujeme: 25 g másla, 50 g droždí, 1 menší cibuli, 2 lžíce mléka, 2 vejce, sůl, pepř

Na másle zpěníme dorůžova drobně nakrájenou cibulku, na ni rozdrobíme do kastrůlku droždí a nemícháme. Necháme z droždí vytvořit škraloup, který na okrajích hnědne a voní. Pak zalijeme mlékem a umícháme hladký krém, do kterého následně vmícháme vejce, dle chuti solíme, opepříme a umícháme na tužší konzistenci. Pokud je pomazánka řídká, můžeme během míchání přidat trochu strouhanky na zahuštění. Můžeme pomazánku také rozmixovat. Mažeme na čerstvý voňavý chléb. Dle chuti ještě posypejte třeba pažitkou.