Hrníčkové pečení. Jednoduše a rychle.

Jednoduché a rychlé pečení bez vážení, žádné hory špinavého nádobí. Potřebujeme “jen” hrneček. A pokud se nahlásí nečekaná návštěva, než dojde, máme pohoštění připraveno. Smícháme pár ingrediencí a za chvíli už si můžeme vychutnávat úžasnou vůni linoucí se z trouby.

Míša řezy

  1. Těsto: 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva.
  2. Krém: 300g másla (1 celé máslo a 1/5 druhého másla), 3 kostky tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru
  3. Poleva: 200 g čokolády na vaření a trochu másla nebo ztuženého tuku

Postup: Vejce utřeme s cukrem, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a všechny ostatní
ingredience. Pořádně vyšleháme do hladkého těsta. Plech si buď vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo krupicí, nebo vyložíme pečícím papírem. Na takto připravený plech nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme tak na 170 – 180 °C přibližně 45 minut. Zda je těsto upečené, kontrolujeme vpíchnutím špejle do těsta – až se těsto na špejli nelepí, je upečené. Než se nám upeče korpus, připravíme si náplň. Tvarohy, nejlépe tučné, vyšleháme se změklým máslem a cukrem. Až nám upečený piškot vychladne, natřeme nahoru náplň. Čokoládu na vaření a máslo rozpustíme ve vodní lázni (tedy menší misku nebo hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého jsme nalili vodu tak, aby v ní dno menší misky plavalo. Až dojde voda ve větším hrnci k varu, začne prohřívat obsah menší misky nebo hrnce a obsah se tak přímo nevaří, ale prohřívá ve vodní lázni). Rozpuštěnou čokoládou polijeme dezert. Necháme v lednici zatuhnout a podáváme.

Rychlý perník

Těsto: 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 čokoládový pudinkový prášek, 1 skořicový cukr, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva. 

Postup: Do mísy dáme všechny sypké suroviny a přidáme mléko a olej. Řádně vše umícháme. Připravíme si plech s vyšším okrajem, vymažeme a vysypeme plech nebo vložíme pečící papír. Nalijeme na plech těsto a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut. Zda je těsto upečené, kontrolujeme vpíchnutím špejle do těsta – až se těsto na špejli nelepí, je upečené.  Až perník vychladne můžeme ho jen posypat moučkovým cukrem nebo ho polít polevou. Vhodné polevy: citrónová nebo čokoládová. Čokoládovou polevu připravíme dle postupu u receptu výše. Citrónovou polevu připravíme tak, že smícháme horkou vodu s citronovou šťávou a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Na náš rychlý perník bude stačit asi 2 lžíce horké vody, 3 lžíce citrónové šťávy a 200 g cukru moučka.

Bublanina

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, libovolné ovoce

Postup: Nejprve utřeme cukr s vejci, pak přidáme mléko a olej a ušleháme dohromady. Smícháme obě mouky s práškem do pečiva a po částech vmícháváme do ušlehané hmoty. Těsto nalijeme na plech s vysokým okrajem nebo do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali moukou nebo vyložili pečícím papírem. Posypeme libovolným ovocem, ať už čerstvým, mraženým nebo konzervovaným. Použít tak můžete jahody, třešně, broskve, rybíz atd. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C asi 40 minut. Zda je těsto upečené, kontrolujeme vpíchnutím špejle do těsta – až se těsto na špejli nelepí, je upečené. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.