Recepty na osvěžující nízkokalorické letní večeře

Recepty jsou určeny i PRO KUCHAŘE ZAČÁTEČNÍKY, neboť jsou velmi jednoduché. A jelikož jsme si v článku Je dnes mladým jedno, kolik váží? povídali o zdravé a nízkokalorické stravě, přinášíme Vám pár receptů na jednoduchou letní večeři. Nechte se inspirovat!

Salát Caprese

Caprese je jednoduchý italský salát pocházející z Kampánie. Barvy salátu, červená, bílá a zelená mají připomínat italskou vlajku. Recept velmi jednoduchý a vhodný pro úplné začátečníky kuchaře. 1 porce asi 300g = 220 kCal.

Ingredience:mozzarella

  • olivový olej, sůl, lístky čerstvé bazalky
  • sladká a hlavně vyzrálá rajčata minimálně 4 kusy
  • mozarella 1 balíček (kravská nebo buvolí)
  • pokud budeme recept obměňovat, tak budeme potřebovat ještě balíček černých oliv, ocet Balsamico, bazalkové pesto

salát capreseMozarellu slijeme z nálevu a nakrájíme ji na tenké plátky. Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na talíř pak do kolečka střídavě pokládáme plátky mozarelly a rajčat. Zakapeme olivovým olejeme, osolíme, opepříme dle chuti a navrch ozdobíme lístky bazalky. Můžete konzumovat jen jako lehký předkrm nebo podávat s celozrnným pečivem. Můžete také zakapat nejen olivovým olejem, ale kdo má rád trochu pikantnější chuť, zakape i trochou balsamicového octa

Jako obměna tohoto receptu funguje, když do něj přidáte ještě i černé olivy nebo trochu bazalkového pesta.

Šopský salátšopský salát

Výborný salát z čerstvé zeleniny s balkánským sýrem. Tradiční salát pocházející z Bulharska, se připravuje z rajčat, okurek, syrové či pečené papriky. Podává se se sýrem feta – právě nápodobou je balkánský sýr. Sýr feta se vyrábí z ovčího nebo kravského mléka. Nezbytnou součástí je koření čubrica. My si připravíme šopský salát na český způsob 🙂

Ingredience:

  • 1 okurka hadovka
  • 2 velká masitá rajčata nebo 10 malých koktejlových rajčátek
  • 1 – 2 papriky bílé, tzv. slovenské
  • 100 gramů balkánského sýra
  • trochu olivového oleje a pokud seženete, tak přidejte koření čubrica, pokud neseženete, bude salát vynikající i jen s olejem, špetkou soli a balkánským sýrem
  • dle chuti, pokud chcete salát zpestřit, můžete přidat chilli papřičku, saturejku, oregano, čerstvou petrželku

Všechnu zeleninu omyjeme, okurku oloupeme, papriku zbavíme semínek. Vše nakrájíme na kostky a vsypeme do mísy. Zakápneme trochou oleje, přidáme jen špetku soli, protože sýr je dost slaný, posypeme čubricou dle chuti a rozdrobíme rukou nebo nastrouháme na hrubém struhadle nahoru na salát balkánský sýr. Trochu v míse promícháme a můžeme podávat na talíř nebo do ozdobné misky. Dle sezónní zeleniny si do salátu můžete přikrájet i kedlubnu a ředkvičky. Už to sice nebude pravý “šopák”, ale dobrý salát je to taky a hned máme další variantu úžasného a osvěžujícího salátu k večeři po horkém letním dni 🙂

 

Polévka Minestrone 

Minestrone je klasická italská hustá zeleninová polévka. Mezi obvyklé ingredience patří rajčata, fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina. Na 100g = 35 kCal.

Ingredience:polévka minestrone, letní osvěžení

  • 4 lžíce olivového oleje, sůl, špetka pepře
  • 3 menší brambory
  • 500 g čerstvé sezónní zeleniny namíchané podle chuti – cibule, fazole, rajčata, cuketa, celer, mrkev, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel
  • kousek parmazánu a čerstvá bazalka

Cibuli pokrájejte na kostičky, všechnu zeleninu pokrájejte na menší kousky. Začátečníkům hlavně s nakrájením cibule pomůžou rodiče nebo starší sourozenec, protože krájení cibule je ze začátku “umění”. Do vyššího hrnce nalijte trochu oleje, nejlépe olivového a přidejte pokrájenou cibuli. Orestujte dorůžova, pak přihoďte do hrnce všechnu pokrájenou zeleninu včetně brambor a česneku nakrájeného na plátky. Krátce na oleji osmahněte a pak zalijte vodou, přiměřeně osolte a opepřete. Vaříme na mírném plameni asi 15 až 20 minut. Potom půlku polévky odlijte, rozmixujte a přidejte ji zase zpět. Tím se ta polévka i hezky zahustí. Ještě dle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo prolisovaným česnekem. A můžete dávat na talíř. Každou porci pak ozdobte trochou strouhaného parmazánu a lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť!

Komentování je zablokováno.