Čas zralého ovoce. Čas ovocných knedlíků.

Léto, to je čas, kdy dozrává ovoce a my už se těšíme na ovocné knedlíky. Kynuté, tvarohové, bramborové. Vařené ve vodě či na páře. Knedlíky borůvkové, meruňkové, jahodové či švestkové. Sypané mákem, ořechy, praženou strouhankou, kakaem nebo tvarohem. Posypané cukrem a polité rozpuštěným máslem. Už se vám sbíhají sliny?

Nám už se sliny sbíhají a proto vám přinášíme vyzkoušený recept na kynuté ovocné knedlíky.

Potřebujeme:

  • 350 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • špetku soli
  • a asi 1/2 kg ovoce (čerstvé jahody, meruňky, borůvky, v zimě můžeme marmeládu nebo povidla)

Postup:

  1. Kvásek: Ohřejeme 250 ml mléka. Odlijeme asi půlku mléka do kastrolku a necháme vychladnout. Prstem zkusíme, zda je mléko vlažné a rozdrobíme do něj droždí, přisypeme 2 lžičky cukru a můžeme i 2 lžíce hrubé mouky. Lehce promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 20 minut. POZOR! Kynuté těsto nemá rádo zimu či průvan, takže po celou dobu mějte v kuchyni okno zavřené.
  2. Těsto: Do mísy nasypeme odváženou mouku, po krajích mísy nasypeme sůl na mouku tak, aby hned nepřišla do styku s kváskem. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do něhož nalijeme nakynuté kvasnice. Dále zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali žloutky a vychladlé rozpuštěné máslo. Těsto pořádně vyhněteme (buď mixérem nebo vařechou). Těsto je dobře propracované, když se pěkně táhne a nelepí se. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme těsto kynout asi jednu hodinu na teplém místě.
  3. Po hodině bude mít těsto dvojnásobné množství. Je hladké a na povrchu nelepí. Vál posypeme hladkou moukou. Pomocí lžíce ukrajujeme či nabíráme z mísy stejně velké kousky těsta a pokládáme na pomoučený vál.
  4. Balení knedlíků: Z bochánků si vytvoříme trochu placku, doprostřed níž posadíme čerstvé ovoce. Dobře pomoučenýma rukama zavíráme ovoce do knedlíku tak, že vytváříme jakoby pytlíky, potom v dlaních uválíme do pěkné kuličky. Až vytvoříme všechny knedlíky, přikryjeme je na vále utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
  5. Vaření knedlíků: Mezitím přivedeme ve velkém hrnci vodu k varu. Do vody dáme lžíci oleje. Jakmile voda začne vřít, vložíme do vody knedlíky a vaříme asi 5 minut. V polovině času je promícháme. Vaříme knedlíky po menších dávkách, aby měly místo, až ve vodě nabudou objem. Hrnec nepřikrýváme pokličkou, aby se nám knedlíky nesrazily! Po 5 minutách vaření, vytáhneme jeden knedlík, který rozkrojíme, abychom zjistili, jestli těsto nelepí a je uvařené.
  6. Knedlíky vytahujeme sítkem a hned po vytažení propíchneme vidličkou, aby z knedlíku mohla vyjít pára a nesrazil se. Pozor, nepropíchněte knedlík až dospodu, protože by se srazil.
  7. Podáváme posypané kakaem, opraženou strouhankou, mákem, tvarohem nebo ořechy a cukrem a polité rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!