Recepty na výborné letní obědy

V horkém letním dni kolikrát nemáme na oběd ani pomyšlení. Jenže pokud budeme místo oběda hladovět, tělo si o své nakonec řekne. Může se stát, že nás večer přepadne vlčí hlad a nebudeme vědět čím se dojíst. Pokud se tedy snažíte dosáhnout ideální váhy nebo si ji ideální udržet, nepodceňujte pravidelný příjem v menších porcích během celého dne. Máme pro vás inspiraci na lehké obědy v horkých letních dnech.

Grilovaný losos s bramborami – porce 1 600 KJ/ 382 kcal

  • 200 g lososalosos
  • 100 g brambor
  • 2 rajčata, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, pažitka, petržel

Lososa jemně osolíme, opepříme a řádně zakapeme čerstvou citronovou šťávou. Dáme na gril nebo zapékáme v rozehřáté troubě asi 10 až 15 minut. Mezitím si uvaříme brambory s kmínem v osolené vodě. Brambory a lososa naservírujeme na talíř a posypeme pokrájenou pažitkou, petrželkou a na kostky nakrájeným rajčetem.

Zapečené brambory se zeleninou –  porce 1 400 KJ/ 335 kcal

  • 200 g uvařených brambor na jednu porcibrambory
  • 50 g kuřecí nebo krůtí šunky
  • 30 g Eidamu (30 % tuku v sušině)
  • hojně předem uvařené zeleniny: květák, mrkev, brokolice, hrášek, kukuřice
  • koření: čerstvá nebo sušená bazalka, pažitka, petržel

Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky. Krátce povaříme zeleninu a scedíme. Šunku si nakrájíme na kostky, sýr nastrouháme nahrubo. Do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem skládáme střídavě vrstvy brambor, zeleniny a šunky. Každou vrstvu posypeme kořením. Nahoru na poslední vrstvu dáme nastrouhaný sýr a vložíme na 20 až 30 minut do rozehřáté trouby. K porci na talíři přidáme čerstvou zeleninu jako třeba cherry rajčátka a salátovou okurku nakrájenou na plátky.

Pečené kuře se zeleninovým salátem – porce 1 000 KJ/ 239 kcal

  • 100 g kuřecích prsíček na 1 porcikuřecí prso
  • 2 plátky sýra Eidamu (30 % tuku v sušině)
  • zelenina na salát: okurka, rajčata, paprika bílá a červená
  • sůl, grilovací koření

Kuřecí prsíčka osolíme a jemně posypeme grilovacím kořením. Položíme na ně dva plátky sýra, vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme asi 30 minut. Podáváme s velkou porcí zeleninového salátu, který si připravíme z omytých a nakrájených rajčat, okurky a paprik. 1000 KJ/ 239 kcal

Kuře pečené na kysaném zelí s bramborem – porce 1 100 KJ/ 263 kcal

  • 1 celé kuře na 4 porcezelí
  • 1 kg kysaného zelí na 4 porce
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, grilovací koření, kmín, 1 lžíce cukru krystal
  • 100 g brambor na jednu porci

Kuře naporcujeme na části, osolíme a potřeme prolisovanými stroužky česneku smíchanými s 2 lžičkami grilovacího koření. Zelí scedíme, pokud je hodně kyselé, tak ho dvakrát propláchneme vodou. Na dno pekáčku nebo zapékací mísy rozložíme kysané scezené zelí, posypeme ho kmínem a jednou lžící cukru krystal. Na zelí poklademe kousky připraveného kuřete. Pekáček zakryjeme alobalem nebo poklicí a bez podlévání pečeme asi 50 minut dozlatova. Asi po 25 minutách, kdy maso trochu změkne, poklici nebo alobal sejmeme a kuře pečeme dál, dokud nemá zlatavou kůrčičku. Podáváme s vařenými bramborami.

Krůtí guláš se zeleninou  – porce 1 450 KJ/ 345 kcal

  • 800 g krůtího masa na 4 porceguláš
  • 4 velké brambory
  • 4 papriky různých barev
  • 2 velké cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, sladkou mletou papriku, olej

Na kostičky nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, poté přidáme na plátky pokrájený česnek, který osmažíme v oleji jen krátce a hned přidáme na kostky nakrájené krůtí maso. Maso orestujeme -necháme ho zatáhnout. Osolíme, mírně opepříme a zasypeme trochou mleté papriky. Podlijeme trochou vody nebo masového vývaru a dusíme pod pokličkou. Papriky si nakrájíme na proužky, oloupané brambory pokrájíme na kostky a propláchneme vodou. Přidáme k dušenému masu spolu s rajčatovým protlakem. Můžeme přidat také čerstvé snítky rozmarýnu nebo tymiánu či bazalky. Dusíme do měkka 20 – 30 minut. Pokud bude guláš řidší, můžeme ho jemně zaprášit moukou.

Dobrou chuť! 🙂