3 recepty pro okurkovou sezónu

Okurková sezóna je v plném proudu. Letos sice okurky podražily, a to minimálně o 60 %, ale až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete si s chutí otevřít domácí nakládané okurky. Máte raději sladší, sladko-kyselé nebo znojemské? Vyberte si podle vaší chuti.

Sladké nebo kyselé?

Vyrostla jsem na kyselých. Tedy byly sladkokyselé, a tyhle máminy okurky jsem milovala. Když jsem poprvé ochutnala nakládané okurky mé tchyně, ta sladká chuť mě až překvapila. Ovšem tchyně přidávala nejen cukr, ale i tabletky sacharinu. Když jsem dospěla do věku vlastního zavařování, z jejich dvou receptů jsem si vytvořila vlastní. Ani moc kyselé, ani moc sladké a na míle daleko od sacharinu, který je v některých státech zakázán kvůli svým karcinogenním účinkům (tyto účinky byly potvrzeny pouze u myší a ne u lidí, ovšem jistota je jistota, že?).

Zavařovací hrnec nebo trouba?

Obvykle probíhá sterilace v zavařovacím hrnci s poklicí, která má otvor pro velký teploměr. Pro sterilaci v hrnci naskládejte naplněné a řádně uzavřené sklenice na dno hrnce, zalijte je vodou a zahřejte na 85 °C (zahřívání bude trvat asi 25 až 35 minut). Jakmile dosáhnete teploty 85 °C, udržujte tuto teplotu po stanovenou dobu. První možností pro sklenice o objemu 0,7 až 0,9 litru je, zavařovat po dobu 30 minut a poté ihned ochladit. Ovšem musíte ochlazovat šikovně, aby nedošlo při přilévání studené vody k prasknutí sklenice. Druhou, a zřejmě jistější variantou je, že zavařujete 25 minut a necháte chladnout volně na vzduchu. Dobu zavařování zkrátíte o 5 minut, protože při postupném ochlazování okurky ještě “dojdou”. Pomocí speciálních kleští nebo chňapky vytáhnete po 25 minutách sklenice z horké vody, otočíte dnem vzhůru a položíte na utěrku. Druhý den sklenice otočíte, zkontrolujete, zda se víčka správně přichytila a pokud je vše v pořádku, uložíte sklenice třeba do sklepa.

Klasický zavařovací hrnec není jedinou možností. Je možné zavařovat také v troubě, mikrovlnné troubě nebo elektrickém zavařovacím hrnci. Pro zavařování v troubě potřebujete plech, na dno rozložte utěrku a zalijte asi 2 cm vody. Sklenice na plech postavte tak, aby se nedotýkaly. V troubě zavařujte pouze sklenice, které mají víčka na závit. V horkovzdušné troubě s ventilátorem zavařujte na 150 °C po dobu 35 až 40 minut. Dalších 30 minut nechejte sklenice stát ve vypnuté troubě. Po vytažení postupujte stejně jako u vytažení z hrnce.

1. Příjemně kyselé okurky mojí maminky

Nálev: 1 l vody, 100 g cukru krystal, 30 g soli, 250 ml octa. Do každé sklenice: 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1/2 bobkového listu, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, 2 až 3 snítky kopru. Na 22 sklenic okurek o objemu 0,7 litru bude potřeba přibližně 4,5 až 5 litrů nálevu.

2. Sladkokyselé okurky

Jestliže neholdujete okurkám kyselým, tak pro příjemně sladkokyselou chuť doporučuji na 1 litr vody, 30 g soli a 250 ml octu, dát 140 g cukru krystal. Uvidíte, že se každý rok po nich jen “zapráší”.
Do každé sklenice: 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1/2 bobkového listu, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, 2 až 3 snítky kopru. Na 22 sklenic okurek o objemu 0,7 litru bude potřeba přibližně 4,5 až 5 litrů nálevu.

3. Kvašáky

Kvašáky jsou skvělou pochoutkou. Větší okurky naložte do kameninového hrnce nebo velké zavařovací sklenice a nechte projít procesem mléčného kvašení. Okurky 2x až 3x propíchněte vidličkou, a naskládejte do hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy proložte vinnými nebo višňovými listy, či listy černého rybízu a přidejte mnoho koprové natě. Dále přidejte mrkev, cibuli a bobkový list. Podle vaší chuti můžete dále vložit třeba křen, česnek, feferonky nebo hořčičné semínko. Celý pevný obsah je nutné dobře zatížit, například omytým závažím položeným na čisté dřevěné prkénko (někdo používá i cihlu nebo dlažební kostku). Následně zalijte teplým lákem, který si připravíte takto: Na 1 litr vody přidejte 40 g soli a 10 g cukru a svařte. Přikryjte hrnec ještě utěrkou a uložte na teplé místo. Prvních pár dnů je vhodná pokojová teplota asi 20 ° až 22 °C. Hlavně nedávejte na přímé slunce. Takových 10 dnů nechte probíhat mléčné kvašení, které se projeví mléčným zakalením láku. A poté už můžete ujídat. Pokaždé je nutné okurky zpět zatížit, aby byly neustále ponořené v láku.
Jestliže chcete kvašáky uchovat delší dobu, můžete je také zavařit. Přelijte lák přes síto, vložte kvašáky do zavařovacích sklenic a zalijte tímto lákem. Zavařujte při 85 °C asi 20 minut.

Důležité rady

  • Sklenice i víčka velmi dobře omyjte.
  • Okurky do sklenic řádně natěsnejte.
  • Nejprve přiveďte k varu vodu, sůl a cukr, pak teprve přidejte ocet, znovu přiveďte k varu a pak hned odstavte.
  • Lák můžete nalévat horký i vlažný.
  • Lák nalévejte asi 1 cm pod okraj sklenice (v místě zúžení hrdla).
  • Přibližně za dva měsíce je možné okurky konzumovat.