Recepty s brokolicí

Zdravá brokolice k létu patří. Jedná se o kapustovou zeleninu, která je příbuznou květáku. Obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B (B1, B2, B9 – kyselina listová), vitamíny D a E, také mnoho minerálů, především draslík, fosfor, síru, selen a vápník. Brokolice je považována za ochránce buněk proti volným radikálům a preventivního bojovníka proti bujení rakoviny. Je oblíbenou zeleninou pokud se snažíte zhubnout, neboť obsahuje 90 % vody a téměř neobsahuje sacharidy. Pro velké množství vlákniny pomáhá zdravému trávení a pohybu tlustého střeva. Zlepšuje imunitní systém a je prevencí proti nachlazení. Vitamíny skupiny B pomáhají k lepšímu spánku a odbourání stresu a nervozity.

Dušená brokolice s máslem nebo sýrem

Brokolici je možné konzumovat jak syrovou, tak tepelně upravenou. Lze ji jen krátce povařit v osolené vodě (mírným varem asi 10 minut), aby trochu změkla, ale zároveň byla pevná na skus. S novými bramborami, spoustou čerstvé zeleniny, pokapaná trochou rozpuštěného másla, bude úžasným a lehkým letním obědem. Případně můžete ještě horkou brokolici posypat strouhaným sýrem.

Brokolicový nákyp

Potřebujete: 4 vejce, 2 hrnky brokolice, cca 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku mléka, 100 g šunkového salámu nebo šunky, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř a dle chuti množství česneku.

Brokolici rozeberte na růžičky, omyjte a rozkrájejte na menší kousky (tvrdý košťál odstraňte). V míse smíchejte s vejci, moukou, mlékem, solí (solte opatrně, protože tvrdý sýr i šunka jsou sami o sobě dost slané), pepřem, na kostičky nakrájenou šunkou a strouhaným sýrem. Podle chuti přidejte prolisovaný česnek, asi 4 stroužky. Vymažte máslem zapékací formu nebo formu na srnčí hřbet a vysypejte strouhankou. Nalijte směs a pečte asi 30 – 40 minut na 170 st. Celsia. Zda je nákyp hotový zjistíte špejlí. Podávejte s bramborami a zeleninovým salátem.

Brokolicová polévka

Potřebujete: 1 brokolici, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150 ml smetany, 2 brambory, sůl, pepř a trochu oleje

Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a na oleji osmažte dozlatova. Přidejte oloupané, propláchnuté, na kostičky nakrájené brambory. Zalijte asi 1 litrem vody, osolte a povařte asi 10 minut. Můžete přidat také trochu zeleninového bujónu. Mezitím omyjte brokolici a rozdělte ji na růžičky. Přidejte brokolici k bramborám a vařte asi 10 minut. Poté vše rozmixujte. Za stálého míchání přidejte smetanu a ještě dle chuti přidejte sůl, pepř, případně strouhaný muškátový oříšek. Pokud chcete mít v polévce i větší kousky brokolice, tak před mixováním část růžiček z polévky vyberte, nakrájejte na drobnější kousky a přidejte do umixované polévky zpět. Podávejte s krutónky.