Úžasně chutné pomazánky do práce i do školy

Přemýšlíte nad tím, co zase připravit sobě nebo dětem na svačinu nebo chystáte studenou večeři a chléb se salámem už je nudnou klasikou? Pak vám předkládáme devět úžasně chutných pomazánek. Ať už se jedná o klasiku jako vajíčková nebo rybičková pomazánka, nebo zeleninové pomazánky z ředkviček, mrkve, celeru či kedluben, určitě vám budou chutnat.

Vajíčková pomazánka

Ingredience:vejce

  • několik lžic másla, 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy nebo jogurtu, 1 menší cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, čerstvá pažitka

Postup: Uvařená oloupaná vajíčka rozpůlíme, vytáhneme žloutek, který rozmačkáme vidličkou a bílek pokrájíme na kousky. Smícháme s povoleným máslem, přidáme majonézu nebo jogurt a najemno nakrájenou cibuli. Dochutíme solí, pepřem a vmícháme hořčici. Pažitku sypeme až na namazaný chléb jako ozdobu.

Tvarohová pomazánka s rybičkami

Ingredience:

  • 125 g sardinek ve vlastní šťávě, 250 g tvarohu
  • 2 sterilované okurky, 1 menší cibule,
  • 1 lžička hořčice, petržel, sůl, pepř

Postup: Ze sardinek slijeme šťávu, odstraníme páteř z rybiček a pomocí vidličky sardinky rozmělníme. Přidáme tvaroh, hořčici a nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Vše důkladně smícháme a dochutíme solí a pepřem.  Mažeme na chléb a zdobíme petrželkou.

Mrkvová pomazánka s vlašskými ořechy

Ingredience:vlašské ořechy

  • 200 g lučiny
  • 2 mrkve
  • hrst vlašských ořechů, hrst sušených brusinek

Postup: Syrovou mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Ořechy a brusinky nasekáme na menší kousky a promícháme s mrkví. Přidáme lučinu a promícháme. Dle chuti osolíme. Podáváme na chlebu.

Mrkvová pomazánka s mandlemi

Ingredience:

  • 125 g lučiny, 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 mrkve, hrst loupaných mandlí
  • pár kapek čerstvé citronové šťávy, špetku pepře

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Přidáme ostatní ingredience a nadrobno nasekané mandle. Případně dochutíme solí. Mažeme na chléb a posypeme pažitkou nebo petrželkou.

Celerová pomazánka

Ingredience:celery

  • 1 menší celer, 2 jablka
  • 100 g Eidamu, 70 g šunkového salámu
  • 1 malá cibule, 2 sterilované okurky
  • majonéza, šťáva z citronu
  • sůl, pepř, pažitka

Postup: Syrový celer očistíme, oloupeme a nastrouháme. Dále nastrouháme jablka a tvrdý sýr. Do této směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený salám a okurky. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu. Nakonec vmícháme majonézu. Celerovou pomazánku podáváme na chlebu a jako ozdobu použijeme nadrobno nasekanou pažitku.

Pomazánka z ředkviček

Ingredience:ředkvičky

  • 25 – 30 ředkviček, 2 vejce natvrdo
  • 200 g bílého jogurtu nebo 100g majonézy a 100g jogurtu
  • 1 lžičku citronové šťávy, sůl, cukr, pažitku

Postup: Ředkvičky nastrouháme nahrubo, vejce nastrouháme na jemno a promícháme. Přidáme jogurt a majonézu a dochutíme citronovou šťávou,  solí a cukrem. Podáváme na pečivu a posypané pažitkou.

Pomazánka z kedluben

Ingredience:

  • 2 kedlubny, 50 g Eidamu
  • 80 g lučiny, 80 g jogurtu
  • sůl, pepř, petrželka

Postup: Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, kedlubny nastrouháme na jemno. Přidáme jogurt a lučinu. Dochutíme solí a pepřem. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.

Pomazánka z krabích tyčinek

Ingredience:

  • 1 balíček krabích tyčinek
  • 150 g tvrdého sýra, tatarka, majonéza nebo jogurt
  • 1 menší cibule nebo pórek
  • citrón, sůl, pepř, petrželka

Postup: Krabí tyčinky necháme rozmrznout a nakrájíme na malé kousíčky. Tvrdý sýr nastrouháme, cibuli nebo pórek nakrájíme nadrobno. Zakapeme pár kapkami citrónové šťávy. Vmícháme tatarku a majonézu (kdo nemůže, tak přidá jogurt).  Pomazánku nakonec dochutíme solí a špetkou pepře. Řádně promícháme vše dohromady.

Cizrnová pomazánka

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny v mírně slaném nálevu nebo 200g vařené cizrny
  • 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje
  • citrón, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka nebo nať jarní cibulky

Postup: 200 g cizrny z plechovky necháme okapat na sítu a nálev odstavíme stranou. Pokud nepoužijeme z plechovky, ale vařenou, tak cizrnu den předem namočíme a poté uvaříme doměkka. Uvařenou cizrnu je dobré i zbavit slupek, pokud chceme zabránit nadýmání. Cibuli nakrájenou na nadrobno orestujeme na oleji, pak ji zbavíme oleje slitím přes sítko a necháme ji zchladnout. Do mixéru dáme cizrnu, orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, trochu citrónové šťávy, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje a vše důkladně promixujeme. Pokud bude hmota příliš tuhá, přilijeme trochu nálevu. Pomazánku přendáme do misky a vmícháme do ní nadrobno nasekanou nať jarní cibulky nebo pažitku. Dle chuti ještě dosolíme nebo přidáme citrónové šťávy. Podáváme namazanou na chlebu.

 

Komentování je zablokováno.